Ugrás a tartalomra

Berkes Istvánéknak már négy Shelterall sátruk van a Gravettitől

A Gravetti Kft. 2016 óta forgalmazza és telepíti a Shellteral sátrakat Magyarországon. A sátrakat sokrétű felhasználhatósága igen népszerűvé tette az állattartók körében is. A szélsőséges időjárás miatt egyre fontosabb a learatott, betakarított takarmányok védelme, minőségének megőrzése. Van olyan régió ahol nagyjából kétévente tudnak szénát betakarítani és a vásárolt takarmány, alomanyag ára horribilis költség amit egyik ágazat sem tolerál.

Berkes István családi gazdálkodóval régi barátság köt össze és amikor tudomást szerzett arról, hogy tárolósátrakat forgalmazok akkor megkeresett , beszéljünk a sátrak paramétereiről, létesítésének módjáról, az árakról. A személyes találkozót hamarosan tető alá is hoztuk.

Berkes tanya

A gazdasága magyartarka tejtermelő állományra épül, félintenzív tartásmóddal. Jelenleg 150 tehén és ezek szaporulata alkotja az állományt. A takarmányozás gerince a legelő és a különböző szénák. A terület jellege miatt fokozottan kell figyelni a betakarításra majd a tárolásra ugyanis két folyó árterén található a gazdaság. A Tisza és a Sajó az utóbbi években kiszámíthatatlan és sok áradást produkált ami nagymértékben megnehezítette István munkáját. Sajnos a lekaszált lucerna és rétiszéna sokszor ment kárba egy hirtelen árhullám miatt. Ezért is fontos, hogy amit sikerül betakarítani az megfelelő minőségben legyen megőrizve mert nem biztos, hogy a következő évben is lesz elegendő széna! Az egyre hosszabb és súlyosabb aszályos időszak csak tetézi ezt a veszélyt. Sajnos volt olyan év amikor vásárolnia kellett szénát borsos áron. A báláit igyekezett megóvni a csapadéktól, napsugárzástól. Bála takarókat vásárolt de az ígért 5 év helyett már a második-harmadik évben szétszakadoztak. A téli csapadék sokszor belefagyott így nehezítve a takarók felhajtását, mozgatását. Ráadásul elmondása alapján a felső bálák ugyanúgy nedvesedtek mert a hirtelen vagy nagy mennyiségű csapadékkal már nem bírt el a takaró anyag.  Miután elfogyott a széna, ezek tárolása, megóvása sem volt egyszerű. A varjak, rágcsálók előszeretettel szedték szét ezeket. 2019 – 2020 éveiben még 5000 Ft volt egy 150-es rétiszéna bála. Ma ez már szélsőséges esetben akár 22 000 Ft is lehet! Kiszámoltuk, hogy egy  „takaratlan” kazal kb. 15-20 %-a kidobásra kerül az átázás miatt.  Ennek az bekerülési költsége a jelenlegi üzemanyag árakkal, kopó alkatrész árakkal, munkabérrel nem olcsó játék! Ilyen árak mellett egy tároló költsége sok esetben már a tárgy évben megtérül, mérettől függően. Az építés gyors, szakszerű. Optimális feltételek mellett egy 10 x 30- as tárolót 5-6 óra alatt építünk fel.

Shelterall szénatároló sátor

Istvánnal arra következtetésre jutottunk, hogy olyan megoldás kell, ami több egységből áll így alkalmazkodva a be és kitárolás hektikusságához. Választásunk a 10 m széles tárolóra esett. Kisebb gépekhez is ideális a magassága, meredeken emelkedő íve megkönnyíti a munkát, lehetővé teszi az optimális helykihasználást. Maga a sátor borda íve OV90 -es horganyzott acélból készül, ami maximálisan ellenáll az időjárás, de akár a trágya maró hatásának is. Hosszirányban a bordákat 5 szelemen sor köti össze, oromzattól, mérettől függően 2 vagy 4 széltámasz sor biztosítja, hogy az időjárás viszontagságainak leginkább kitett sátrak is állják a sarat. A legtöbb esetben, ahogyan itt is közvetlenül a talajhoz rögzítettük a sátrat, a Richel által fejlesztett robbanóhorgonyok segítségével. A sátor gerinc magassága 5 méter.

Shelterall sátor bálakiosztás

2020-ban épült egy 30 és egy 15 méter hosszú majd 2021-ben kettő darab 30 méter hosszú tárolóval bővült a kapacitás. Mostani látogatásom alkalmával bejártuk ismét a területet. István örömmel mutatta be a már használatba vett tárolókat. A részben kiürült sátrakban szépen beállítva pihentek a gépek, munkagépek. Nyilván ezek gumi, műanyag alkatrészei is meghálálják a gondos tárolást. Ami feltűnt, hogy több éves szénák is illatosak, szép zöldes árnyalatúak.

Shelterall tárolósátor, Gravetti sátor

A napsugárzás nem érte így a széna megőrizte karotin tartalmát, ami nem elhanyagolható a termékenyülés szempontjából sem! Rákérdeztem végül is valamiben megbánta e, hogy a Gravettit és a Shellterall sátrat választotta. Annyit mondott nevetve, hogy azokat az éveket bánja amikor még nem volt ilyen tárolója!

Papp Krisztián

Területi szaktanácsadó

Gravetti Kft.

Telefon: + 36 30 3891636

e-mail: papp.krisztian@gravetti.hu

Berkes Tanya

 

 

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.