Ugrás a tartalomra

Szemestermény tárolás Gravetti módra

Az utóbbi időben egyre többen keresnek meg bennünket olyan kéréssel, kérdéssel, hogy van-e megoldásunk szemestermény tárolására?

A jó hír az, hogy van!

Az elmúlt időszakban több felkérést kaptunk ebben a témában és a megrendelőinkkel folytatott közös gondolkodás eredményeképpen többféle megoldás is született.

Mindegyik verziónál nagyon fontos a jó, sőt nagyon jó minőségű, pontos méretre elkészített fogadófelület - ez alapvetően meghatározza, hogy mennyire lesz jó a végeredmény. A tárolósátor, mint technológia adott és működik is. Ezt bizonyítja a több mint 300 általunk épített sátor, melyek közül a legrégebbi az idén ünnepelte a 20. születésnapját, és még mindig kiváló egészségnek örvend. Se beázás, se szakadás...

1. Sátor Gravetti-blokkra

Ebben az esetben a sátrat 3-5 sor magasan épített 80x80x160-as Gravetti-blokkokra szereljük, melyek önsúlya darabonként 2500 kg. Helykihasználás szempontjából ez a jobb megoldás, de egyben ez a legkevésbé biztonságos is vízzárás szempontjából. Itt a Gravetti-blokkok tetejére építjük a sátrat és a víz bejutását a blokkok alá rakott ragasztó habbal, a blokk és a betonlemez találkozásánál betonjavító anyagból készült „holkerrel”, és szükség szerint a blokkok külső oldalának ponyvaborításával oldhatjuk meg. Összességében ez a legbonyolultabb és legköltségesebb megoldás, de bizonyos üzemméret és felhasználási cél ezt a technológiát igényli.

Gondoskodni kell továbbá arról, hogy alulról, illetve oldalról ne jusson víz a lefedett terület belsejébe. Ennek megoldása mindig a helyszíntől és projekttől függ.

A képeken szereplő sátorról további műszaki részleteket az alábbi képre kattintva olvashat:

Gabonatároló sátor Gravetti blokkokon

 

Az ikresítésnek köszönhetően a tárolósátrak középső támfala közös. A sátrak közé és a sátrak két szélén a Richel gyári technológiával készült ereszcsatornája került felszerelésre.

2. Gravetti-blokk a sátron belül

Véleményünk szerint ez a legbiztonságosabb megoldás és építeni is ezt a legegyszerűbb, leggyorsabb.

Ebben az esetben a vevő által elkészített betonlemezre, vagy aszfalt felületre telepítjük a jellemzően 12, vagy 15 méter széles tárolósátrat és a sátor belső oldalára rakjuk a Gravetti-blokkokat több sorban egymásra. Ebben az esetben a 60x60x180-as blokk is elegendő, ennek tömege 1500 kg/db. Ezzel a megoldással a víz bejutása teljesen kizárt, viszont cserébe elveszítünk valamennyit a belső térből, ugyanakkor a tárolósátor és a blokkok között marad kb. 50 cm hely, ahova akár a rágcsálóirtó mérget is ki lehet helyezni. Ennek a verziónak az építése kifejezetten gyors, megfelelő gépkiszolgálás esetén egy kb 15 m x 40 m-es tárolósátrat professzionális építőcsapatunk akár egy hét alatt felépít.

A képeken szereplő tárolósátorról további műszaki részleteket az alábbi képre kattintva olvashat:

Gabonatároló sátor Gravetti módra

3. Sátor a zsalukő falra

Ennél a típusnál egy, a megrendelő által elkészített 25-ös vagy 40-es zsalukő falra telepítjük a sátrat. Előnye, hogy ötvözi a biztonságot a jó helykihasználással, cserébe viszont a megrendelőnek gondoskodni kell a betonmunka elvégzéséről. A fal elkészülte után viszont nagyon gyorsan telepíthető.

Gravetti Gabonatároló

 

Mindhárom megoldásnál kardinális kérdés a párakicsapódásból eredő víz eltüntetése a sátorból. Az a tapasztalat, hogy ez a probléma megoldható egy páraérzékelővel vezérelt ventilátor beépítésével a sátor két végébe a tetőhöz közel, ezzel az alagútszellőztetéssel húzhatjuk ki a párát, mielőtt az kicsapódna.

Fontos pont még az, hogy hogyan foguk bejutni a sátorba. Erre nálunk bevált megoldás az általunk forgalmazott Galebreaker kapurendszerek beszerelése, mivel ezekkel tudjuk a legjobban testre szabni a bejutást. A Galebreaker több verzióban készíti kapuit: a teljesen manuálistól a távirányítóval vezéreltig - 8 kapu egy távirányítóval vezérelve  - minden kihívásra van megfelelő megoldás.

Keressen bennünket, kérjen ajánlatot kollégáinktól az alábbi elérhetőségeken:

Délnyugat-Magyarország: Horváth Évi +36706700449 (horvath.eva@gravetti.hu)

Északnyugat-Magyarország: Perjési Balázs +36303033254 (perjesi.balazs@gravetti.hu)

Kelet-Magyarország: Papp Krisztián: +36303891636 (e-mail: papp.krisztian@gravetti.hu)

Központi Kereskedelmi Iroda:

2072 Zsámbék, Petőfi Sándor utca 108.

Telefon: +36202244242

e-mail: info@gravetti.hu