Ugrás a tartalomra

Szársértő dilemma, avagy mit is tud az ELHO ütőujjas szársértője

Tegyük fel, hogy Ön kaszát akar venni.

Első dilemma, az áron és a márkán túl, hogy legyen-e benne szársértő, a második, hogy milyen szársértő legyen.

A márkára eddig is tudtuk a megoldást, de egy ideje a szársértő kérdése is jelentősen leegyszerűsödött.

A finn ELHO, gépeit – az 1968-as alapítás óta – a skandináv piacok hagyományosan magas műszaki és takarmányhigiéniai elvárásainak megfelelően fejleszti és gyártja. Teszi ezt azzal a szándékkal, hogy a kisebb létszámú gazdaságok számára is tartós, megbízható, nagy teljesítményű, gazdaságosan üzemeltethető és kiváló minőségű takarmány előállítására alkalmas gépeket kínáljon. Ennek a filozófiának, a minőség-központú fejlesztésnek és gyártásnak köszönhetően termékeit a világ összes piacán a legjobbak között tartják számon.

 

A Gravetti Kft. 2016 óta forgalmazza az ELHO gépeit. Egy hannoveri kiállításon találkoztunk először az ELHO-val és azonnal megfogott bennünket a gépek átgondoltsága és letisztultsága. Külön tetszett, hogy nem egy minden bokorban termő másoló cég, hanem valós igényekre, maguk fejlesztik a műszaki megoldásaikat. Minden gépen egyértelműen látszik, hogy van ott Valaki, aki gondolkodik, lehet, hogy többen is… Számunkra első látásra szerelem volt.

Így, vagy úgy mindannyian megtanultuk, hogy lucernára gumihengeres, fűfélékre, pedig ütő ujjas szársértőt érdemes használni. Ez a logika előre vetíti a dilemmát, hogy ha lucernát és pázsitfű félét is akarok kaszálni, akkor vagy két kaszát veszek, vagy az egyik feladatra csak korlátozottan lesz alkalmas a gépem. Egyik út sem igazán jó.

Elho ütőujj

Erre a problémára nyújt elegáns megoldást az ELHO ütőujjas szársértő rendszere.

 

Az ELHO-n kívül mindenki úgy oldja meg az ütőujjat, hogy egy hengerre valahogyan felfogatnak egy valamilyen formában meghajlított „lapos vasat”, ami formájából adódóan kizárólag a pázsitfű félék szársértésére alkalmas, mivel a lucerna száráról több-kevesebb sikerrel „lenyúzza” az oldalhajtásokat, amin a levelek találhatóak, és ezzel pont azt fogjuk elveszíteni, amiért foglalkozunk a lucernával. Az ELHO ütő ujjas szársértői nem tépik a növényt, így a legkényesebb növények szársértésére is alkalmasak.

Kedvenc ELHO mérnökeink kicsivel több időt szántak a gondolkodásra és megalkották a saját, mindenkiétől eltérő, mindenkiénél jobb, ütőujjas szársértő rendszerüket.

Ez a rendszer a kialakítása miatt alkalmas a lucerna kíméletes, de mégis hatékony szársértésére, de pázsitfűfélékben, akár nagy tömegű rozsban is tökéletesen működik. Ma, már büszkén mondhatjuk, hogy van olyan magyarországi tejelő szarvasmarhát tartó nagyüzem, aki évek óta ezzel a rendszerrel takarítja be a lucernát is, és a megoldás tökéletesen működik.

 

A rendszer alapja, hogy az ütőujjak kovácsolt acélból készülnek, melyeknek a profilja „D” betűt formáz, és a terményt a „D” betű íves részével üti meg nagy felületen roncsolva a sejteket, amelyek így nagyon gyorsan leadják a bennük lévő vizet. Az ütőujjakkal szemben található egy állítható fésű szerű acélcsövekből készült állórész, melyet az anyagáramba tudunk befordítani igény szerint több fokozatban, ezáltal a terményhez tudjuk igazítani a szársértés mértékét.

 

Az ELHO ütőujjas szársértővel felszerelt kaszái 2,4 méter munkaszélességtől 10,5 méteres delta kombinációig elérhetőek.

ELHO NM 2400 VC hátsó kasza

ELHO Arrow NM 2400VC függesztett kasza

ELHO NM 2800 VC hátsó kasza

ELHO Arrow NM 2800VC függesztett kasza

ELHO NM 3200 D hátsó kasza

 

ELHO NM 3200 vontatott kasza ütőujjs szársértővel

ELHO Arrow NM 3200D / Sideflow vontatott kasza

ELHO NM 3200 F frontfüggesztésű kasza ütőujjs szársértővel

ELHO Arrow NM 3200F / 3700F frontkasza

ELHO Duett kasza megfordítható traktorokra

ELHO Arrow DUETT 7300 Reverse Drive kasza

ELHO pillangó kasza ütőujjas szársértővel

ELHO Arrow NM 9000/10500 Delta / Sideflow  pillangó kasza

 

Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!