Ugrás a tartalomra

A nagyüzemi vadkímélő kaszálás hatásai és gyakorlatai

A gyepterületeken történő gazdálkodás során a nagyüzemi kaszálás egy szükséges agrártevékenység, amely azonban különös figyelmet igényel a vadon élő állatok védelme érdekében. Az élőhelyek védelme és a biodiverzitás megőrzése érdekében a vadkímélő kaszálásra való áttérés jelentős előnyökkel jár.

A Vadkímélő Kaszálás Jelentősége: Gazdálkodásunk során gyakran kerülnek veszélybe a földeken élő állatok, mint például a fűben költő madarak, emlősök és rovarok. A hagyományos kaszálás során ezek az állatok elkerülhetetlenül áldozatul eshetnek a gépesített eszközöknek. A vadkímélő kaszálás célja, hogy minél kevesebb ilyen egyed pusztuljon el, valamint, hogy a mezőgazdaság és a természetes élővilág egyensúlyban maradjon.

ELHO vontatott kasza

A mezőgazdasági termelés, különösen a nagyüzemi szántóföldi kaszálás komoly kihívások elé állítja a biodiverzitás megőrzését. A vadonélő állatok, így a különböző madár-, rovar- és emlős fajok számára a kaszálási időszak alatt kell a legnagyobb mértékben alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez. 

A Vadkímélő Kaszálási Technikák Jelentősége: A modern vadkímélő kaszálási technikák célja, hogy minimalizálják a vadállományra gyakorolt negatív hatásokat, miközben fenntartják vagy javítják a mezőgazdasági termelés hatékonyságát. Ez magában foglalja a kaszálási minták tervezését, az időzítést, a gépek és eszközök alkalmazását, valamint a mezőgazdasági gyakorlatok általános adaptációját. 

Módszer és Technikák: 

Időzítés optimalizálása: A szaporodási és költési időszakok elkerülése érdekében a kaszálást az állatok számára kevésbé kritikus időszakokra kell időzíteni. De ugyanilyen fontos az is, hogy a megfelelő fenológiai fázisban történjen a kaszálás. Mindkét feltétel ritkán szokott teljesülni, leginkább csak azokon a területeken, ahol törvényben meghatározott időben szabad csak kaszálni.

Vadkímélő kaszálási technikák

A kép forrása: https://www.facebook.com/vadvilag.eu

2. A vadászatra jogosultak bevonása a kaszálás negatív hatásainak csökkentésébe. Amennyiben időben szólunk, hogy mikor, melyik területet szeretnénk kaszálni, akkor a vadászatra jogosultnak van lehetősége csökkenteni a lehetséges károkat, jól képzett kutyákkal (ha van) ki tudják hajtani a menekülni tudó állatokat, és nagy számban meg tudják keresni és szakszerűen biztonságos helyre menekíteni a menekülni nem tudókat, ami nálunk főleg az őzgidákat jelenti. 

Magyar vizsla

A kép forrása: http://www.fuzeserdeikennel.hu/front-page/

 

3. Vadriasztó eszközök: Mechanikus (vadriasztó lánc) vagy ultrahangos eszközök szakszrű használatával tovább csökkenthetőek a károk. 

4. Tarlómagasság beállítása: A kaszák vágórészének magasabbra állításával csökkenthetjük a földön rejtőzködő állatok sérülésének kockázatát. 

5. Edukációs programok: A gépkezelők és a gazdálkodók számára tartott képzések az állatvédelem fontosságának hangsúlyozása. 

Eredmények és Megállapítások: A vadkímélő technikák bevezetésének eredményeképpen megfigyelhető az élőhelyek megtartása, az élővilág sokféleségének megőrzése és a kaszálási területeken élő állatok túlélési esélyeinek jelentős növekedése. Emellett a gazdálkodók számára is pozitív hatású lehet, hiszen a biodiverzitást megőrző gazdálkodás hosszú távon fenntarthatóbb gazdálkodást és a mezőgazdasági területek termékenységének növelését teszi lehetővé. 

Következtetés: A nagyüzemi vadkímélő kaszálás bevezetése esszenciális lépés a biodiverzitás megőrzésében és egy fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakításában. A továbbfejlesztett stratégiák és technológiák alkalmazása elősegítheti a mezőgazdaság és természetes környezet harmóniájának megteremtését.

A Gravetti Kft. jelentős kasza kínálattal rendelkezik. Az általunk forgalmazott kaszákat a finn ELHO cég gyártja. A tradicionális gyártó kaszát kifejezetten rossz körülmények közé szánja, így azok rendkívül robusztusak, és strapabíróak.

Kaszáink elérhetőek mind szársértős (ütőujjas, gumihengeres) kivitelben, mind szársértő nélküli kivitelben egyaránt.

Munkaszélesség 2,4 m-től 10,5 m-ig terjed.

ELHO Arrow NM 9000 Delta Roller kaszakombináció

Az Arrow NK 9000 D típust a kaszálást nagy területeken vagy bérmunkában végzők számára fejlesztették ki.

  • Nagy munkateljesítményű gép optimális súlyelosztással, kiváló kezelhetőséggel
  • Közepes teljesítményű traktorokkal is kiváló munkateljesítményt nyújt
  • A gép működtetése a traktor kezelőszerveivel történik
  • A gép kiegészíthető az ELHO új fejlesztésű csigás rendrehordójával - SideFlow

Központi csapon függesztett vágóegységek egyenletes és pontos talajkövetéssel, magas kialakítású váz, amely nagy átömlési keresztmetszetet biztosít - ez különösen nagy mennyiségű takarmány - telepített gyep és rozs - betakarításakor fontos.

Ön is szeretne egy kiváló minőségű, rendkívül tartós kaszát gazdaságába? Keressen bennünket bizalommal, töltse ki az alábbi űrlapot, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.