Ugrás a tartalomra

A munka utáni regenerációról lovasoknak


Ne félj itatni!
Miután lovad légzése visszaállt a nyugalmi állapotba egy izzasztó edzés után, nyugodtan megitathatod! Először csak korlátozott mennyiségben kapjon, és ne jéghideg vizet. Kis idő elteltével kínáld megint. Az edzés után gyors folyadékpótlás segíti a regenerációt és csökkenti a dehidratáció miatt kialakuló kólika kockázatát. Ha lovad idegen helyen nem szívesen iszik, akkor próbáld egy kis melasszal ízesíteni a vizet, esetleg olyan könnyen emészthető számára kedves áztatott takarmánnyal kínálni, amivel sok vizet vihetsz be a szervezetébe (pl.: szárított cukorrépaszelet, Fibra+ Mash stb.) A Fibra+ Mash növeli a folyadékbevitelt nem csak az áztatott mivolta miatt, hanem mert takarmánysót is tartalmaz, így segít pótolni az izzadtsággal elvesztett nátriumot. A nátrium növeli a szomjúságérzetet és elősegíti a folyadék felszívódását, valamint a folyadék visszatartását

Elektrolitpótlás:
A nátrium mellett fontos a többi izzadtsággal vesztett elektrolitot is pótolni. Ehhez már sokféle elektrolitpótló kiegészítőt találhatunk a piacon, még többféle formában (paszta, por, folyadék), viszont amit ezeknél a kiegészítőknél sokan nem vesznek számításba az az, hogy az üres gyomorra adagolt elektrolitpótló kiegészítők irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, így növelik az esélyét a gyomorfekély kialakulásának. Ha lehetőség van rá, mindenképpen valamilyen könnyen emészthető takarmányt kínáljunk lovunk számára verseny után, amint lehetséges, és csak azzal együtt vagy után adjuk oda az elektrolitpótló kiegészítőt. A Fibra+ Mash verseny utáni etetése az alacsony cukortartalmú ElektrolitMix-szel biztonságos módja annak, hogy elősegítsük a rehidratációt és csökkentsük a gyomorfekély kockázatát.
 

A glikogén raktárak feltöltése:

A lovak kétszer-háromszor lassabban állítanak elő glikogént mint az emberek vagy más állatok. Ebből az következik, hogy míg a humán sportban óriási szerepe és haszna van a cukroknak és az ún. "gyors szénhidrátoknak", addig a lovak az izmok glikogén raktárainak feltöltését ezekből nem tudják fedezni, és 2-3 napra van szükségük, mire újra teljesen feltöltődnek. Ezt az időt csökkenthetjük azzal, hogy megfelelően felépített edzéstervvel készítjük fel lovunkat a versenyekre, magas nyerszsírtartalmú takarmányozással csökkentjük a glikogén raktárak kihasználtságát, megfelelő időt hagyunk a regenerációra és nagy figyelmet fordítunk a megfelelő rehidratációra az edzések vagy versenyek után.

 

Az oxidatív stressz csökkentése:

Az intenzív edzés, a verseny és az ottani körülmények növelik az izmokban történt károsodások és az oxidatív stressz kockázatát. Antioxidánsok adagolásával csökkenthetjük az okozott károsodásokat és gyorsíthatjuk az izmok regenerálódását. Ezek az antioxidánsok lehetnek a szelén, cink, az A, C és E vitamin, valamint olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek növelik az antioxidáns kapacitást! Ezeknek az antioxidáns kapacitást növelő vegyületek egy részét tartalmazza a Fibra+ Mash, amely így nagyban hozzájárul az izmok és a szervezet regenerálódásához, az ElektrolitMix pedig C és E vitamin segíti a szervezetet.

 

Tags