Ugrás a tartalomra

Magvetés, palánta nevelés, fajtaválaszték

Kedvelem a különleges paradicsomokat, azt a hatalmas szín és forma gazdagságot amivel teljesen levesz a lábamról. Közel 100 fajta paradicsomot szoktam vetni, idén sikerült ezt nyolcvanra leszorítanom, sajnos nincs túl nagy kertem és az évelő virágoknak is helyet kellett szorítanom.

Mivel rengeteg fajtát vetek ezért minden fajtából csak pár palántára van szükségem. A magvetés céljára konyhakerti körülmények között legalkalmasabbnak az üres tejes dobozokat tartom. 

Paradicsom termesztés kiskertbenParadicsom termesztés kiskertbenParadicsom termesztés kiskertben

Hosszanti oldalát szoktam kivágni majd belehajtva elrekeszelem három részre a fekvő dobozt. Így egy tejes dobozba 3 fajta 5-5 szem magot tudok elvetni. (dobókocka pöttyei mintázatban rendezem el a magokat) Így kis helyen elfér egészen sokáig.  A fajtaneveket alkoholos filccel írom az oldalára. Az a tapasztalat, hogy sűrűbben vetve szebb, erőteljesebb növényeket nyerünk. 

Paradicsom termesztés kiskertbenParadicsom termesztés kiskertbenParadicsom termesztés kiskertben

Ha valaki kevesebb fajtával dolgozik érdemesebb egy darálthúsos dobozba sűrűn elvetni a magokat később pikírozni. Én azért választom a másik módszert, mert így sokkal több fajtát tudok nevelni kicsi helyen, fajtánként 2-3 növénynél pedig nincs szükségem többre. Viszont a kudarcok elkerülése végett kérek mindenkit, hogy a neten keringő tojásos dobozba vetést felejtsük el (wc papír guriga ugyanez a kategória). Nem jó. Berohad, bepenészedik, kevés föld fér bele, nem fejlődik benne a növény. Egyszerűen nem alkalmas erre a célra. Én bevallom az erre a célra forgalmazott lebomló papír edénykékért se vagyok oda, ezekben is rosszabbul fejlődik a növény.

A vetőföld minőségére is nagyon oda kell figyelni mert sajnos sok rossz minőségű föld van a boltokban. Inkább kertészetekben vásároljunk. Nekem a Jó föld (ez a neve), Florimo, Compo sana földek azok amik beváltak.

Pikírozás. Mikor elérik  a kb 10 centis magasságot egyesével kiültetem őket egy félbevágott tejes dobozba, az utolsó két levélpárig, mélyen földbe téve. Ebben nevelkedik a kiültetésig. (a tejfölös poharak is remek választás erre a célra, én csak azért kedvelem jobban a tejes dobozt, mivel a szögletes formákkal könnyebb bánni, jobban egymás mellé sorolhatóak)  Ebben a fázisban lehet korrigálni a fényhiány okozta megnyúlást azzal, hogy a hosszú szárat a föld alá helyezzük ahol  a száron további gyökereket ereszt.

Pikírozás

Pikírozáskor már egy kevés marhatrágyát is keverek a földbe, illetve adagolok egy kis mikorrhiza gombát az optimális begyökeresedésért. Ez utóbbit lehet kiültetéskor is az ültető gödörbe szórni. Személyes tapasztalatom az, hogy valóban segíti a gyökerek fejlődését.

Erről egy reel is található az istragram oldalunkon:

https://www.instagram.com/p/C6Wt5B9Io65/

Kiültetéskor karólyukásóval szoktam jó mély gödröt ásni. A gödör aljára marhatrágyát teszek egy-egy ásólapáttal, kevés földdel beterítem, erre helyezem a palántákat. Lehetőleg olyan mélyre érdemes tenni, hogy csak a két felső levélpár lógjon ki a földből. A többi levelet érdemes leszedni. A föld alá kerülő szár teljes hosszában  gyökeret fog ereszteni. Az ültető gödörbe teszek még egy kiluggatott pet palackot, ezen keresztül locsolom. Ez azért jó, mert így a víz közvetlenül a gyökérzónába kerül, így sokkal jobban hasznosul, elég ritkábban locsolni.

Paradicsom ültetés

Nagyon fontos, hogy ültetés után a földet mulccsal kell takarni. Ez jót tesz a talajéletnek, nem szárad ki olyan könnyen a föld. Legalkalmasabb erre a célra a szalma, de bátran egyéb kerti nyesedéket is szét lehet teríteni. Például kezeletlen faforgácsot , vagy a fűnyíráskor keletkezett zöldet. Utóbbi esetben viszont arra kell figyelni, hogy ne rohadjon be, érdemes kis időre kiteríteni a napon és csak utána mulcsolni vele.

A paradicsom termesztésnél gondolni kell a támasztékra is. Bár vannak olyan fajták amiket nem kell karózni mert nem nőnek magasra (determinált fajták), én azon a véleményen vagyok, hogy érdemes felfele törekedni a kertben így én kizárólag indeterminált fajtákat vetek. Ezeknél mindenképpen át kell gondolni, hogy milyen támasztékot fogunk alkalmazni. Sok fajta támasztékot kapni boltokban. Lehet tövenként külön karózni. Akáckaróval, hullámkaróval, bambusszal, de akinek van egy kis kézügyessége építhet állványrendszert is a növényeknek, így elég csak a kifeszített huzalokra tekerni a szárat a növekedés alatt. Ez utóbbi a legjobb megoldás, egyszer kell jól elkészíteni, utána kevesebb munka van vele.

paradicsom karózás

A másik szempont amire magvásárlásnál figyelni kell, hogy szeretnénk-e a későbbiekben a saját magunk által fogott magokat újra vetni. Ebben az esetben heirloom fajtákat kell keresnünk, amiknek a magja újra vethető. A hibrid fajtákból fogott mag (csomagoláson F1 jelölés) ugyanis nem fogja hozni az anyanövény minden tulajdonságát. Vagy termés méretben vagy mennyiségben, de akár megjelenésben is eltérhet az anyanövénytől. Bár a hibrid fajták mindig megbízható minőséget produkálnak én magam jobban szeretem a heirloom (örökség) fajtákat, így kialakítva magamnak egy kis magkészletet amivel évről évre gazdálkodhatok. Ezek között is találni remek tulajdonságokkal bíró fajtákat. Rengeteg félét kipróbáltam, volt amit elhagytam, de vannak olyanok amikhez évek óta ragaszkodom.

A paradicsom kifejezetten meghálálja a fóliasátor által biztosított klímát. Előző cikkünkben írtunk a származásáról, olvasd el azt is.

Már a legkisebb, 6 négyzetméteres Ketifóliába is belefér legalább 10 tő paradicsom, ha azt ültetünk bele fő növényként.

A kínálatunkban közepesnek tekinthető 18 négyzetméteres fóliasátorba már tekintélyes mennyiség befér. Erre egy jó példát itt láthattok:

https://www.instagram.com/p/CV16uk2oK6u/?img_index=3

A 18 négyzetméteres Kertifólia műszaki adatiért kattintson ide.

Minden termékünk azonnal vihető zsámbéki raktárunkból, vagy házhoz szállítással is kérhetitek.

Bejegyzést írta Lipovszky-Drescher Mária

https://www.facebook.com/barokerti.paradicsom

 

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.