Ugrás a tartalomra

Különleges paradicsomok nyomában

Nagyon szeretem a változatos színű és formájú paradicsomokat. Tavaly egy paradicsomos Facebook csoportban lettem figyelmes Lipovszky-Drescher Marcsi paradicsomjaira. Hétről hétre töltötte fel a különböző formájú színű paradicsomokat. Ilyen fajta gazdagsággal addig csak külföldi oldalakon találkoztam.

Tavasszal szereztem be én is Tőle magokat, de nehéz döntés volt. Az én kis Kertifóliámba és veteményesembe, nem fér el sajnos sok tő, így sok fajta se. Végül 9 fajtát választottam ki, ezekből neveltem palántát. Marcsi gyűjteménye kb 100 fajtából áll.

Paradicsom termesztés kertifóliában

Lehetőségem volt, Marcsit meglátogatni és megnézni ezt a csodás paradicsom gyűjteményét, kertjét. Miközben körbe kalauzolt, nem győztem csodálkozni a változatos formákra, színekre. A különleges fajtáknak az ízük is teljesen változatos. Úgy éreztem magam, mintha Gombóc Artúr lennék a csokik mennyországában. Volt kerek paradicsom, hosszú paradicsom, pici paradicsom, közepes és óriás paradicsom. Volt halvány sárga, sárga, narancs, zöld, lila és cirmos is és átmenetes is. Voltak fürtös paradicsomok és multiflórásak is.

Paradicsomtermesztés kertifóliában

 Nem elv nélkül gyűjti a különböző fajtákat, Marcsi ízre és terméshozamra szelektál főként. Nagyságrendileg 200 tő paradicsomot nevel, szép ágyásokba rendezve. Néhány tőnek már nem jutott hely, így azok nagy cserepekbe kerültek nála. Folyamatosan szabadkozik, hogy neki nincs „sok” fajtája és nála sokkal nagyobb gyűjtők is vannak. Azt hiszem az átlagos kertészeket, így is bőven túlszárnyalja ezen a téren. Nagy-nagy tapasztalata van paradicsomok terén.

Marcsi eredeti szakmáját tekintve keramikus művész, a MOME-n végzett, művészetet tanít Csopakon és Balatonfüreden. Tehát a formák és színék világ nem áll tőle. Ő maga neveli a palántákat, a maga által fogott magokból. Gondosan ülteti őket az ágyásban, megjelölve, hol melyik fajta található. Nagyon oda figyel a tápanyagokra, a növények szükségleteire. Gondot fordít a betegségektől való megóvásra is. Nem használ vegyszereket, környezetet kímélő, módon neveli a paradicsomokat. Miközben a kertben bemutatta a különböző fajtákat, nem kerülte el a figyelmét egy-egy beteg levélke sem, ahol valami nagyobb gondot látott, ott könyörtelenül azonnal kihúzta a tövet. Minden paradicsom fajtából 2 tövet ültet, az első termésekből azonnal magot fog, hogy a folyamatosságot fenntartsa. Évről évre elhagyja azokat a fajtákat amik neki valamilyen okból nem váltak be. Ez az ok lehet az, hogy nem olyan ízes, vagy nem elég bőtermő például. Illetve új fajtákat is szerez be rendszeresen.

Paradicsomtermesztés kertifóliában

Ha érdekelnek téged is a különböző érdekes paradicsomfajták érdemes megkeresni Marcsi oldalát a Facebookon a Bárókerti paradicsom néven.

https://www.facebook.com/barokerti.paradicsom

Ezeket a különleges paradicsomokat is legsikeresebben fóliasátorban tudod termelni. Az általunk értékesített Kertifólia megbízható minőségű, tartós termék. Sokáig szolgálni fog a palánta nevelésben, és a paradicsom növények hamar termőre fordulnak. Hosszan élvezheted majd a különleges paradicsomjaid termését is a Kertifóliában termelve.

Itt választhatod ki a legmegfelelőbb méretet:

https://gravetti.hu/kertifolia/termekek

Megrendeléshez írj: kertifolia@gravetti.hu

Inspirációért keresd fel közösségi oldalainkat:

https://www.instagram.com/kertifolia/

https://www.facebook.com/kertifolia