Ugrás a tartalomra

A kertifólia használatának előnyei

A fóliasátor a háztáji kertészek és a mezőgazdasági termelők egyik legjobb barátja. Fő előnyei közé tartozik a szezon meghosszabbítása és a kártevők elleni védekezés. Ezen kívül még számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A kertifólia előnyei a kép alatt olvashatóak:

Fóliasátor, Kertifólia

A kertifólia előnyei

Mivel a fóliasátor összegyűjti és megtartja a meleget ezért tavasszal már egészen korán ki lehet ültetni a palántákat és ősszel is nyugodtan, a tartós fagyokig tudnak termést hozni. Ezzel akár 2-3 hónappal is meg tudjuk hosszabbítani a szezont.

A zárt, kontrollált környezetnek köszönhetően pedig a különböző kártevők távoltartása is egyszerűbb. Ennek is főleg a tavaszi, illetve őszi időszakban van jelentősége. Előbbinél a csigák, utóbbinál pedig a poloskák jelentenek mindig komoly kihívást, de a tetvek, lisztecskék távoltartása is könnyebb.

Emellett kiválóan alkalmas arra, hogy a szomszéd által használt permetező szerektől védve legyen a termés így a bio termesztés is egyszerűbbé válik.

A hasznossága mellett egy kifejezetten olcsó és kényelmes megoldásról beszélünk. A nyár során a sátor egyszerűen szellőztethető, a nagy forróságban akár az első  és hátsó fóliát le is vehetjük. A nyári időszakban a fóliasátor véd, a hirtelen kialakuló viharoktól, jégesőtől is védi a növényeket. a túl sok esőtől is meg tudjuk védeni a növényeinket, így könnyebb védekezni a gombás betegségek ellen is. Illetve ha nyáron tartósan lehűlne az idő, könnyebben megvédhetjük az éjszakai hidegektől meleg kedvelő növényeinket, így nem fog leállni az érési folyamat.

Foliasátor, Kertifólia

Termelés a kertifóliában

Természetesen bármit tehetünk fóliasátorba, azonban van pár növény, amely kifejezetten kedveli, illetve megtermelhető, akár háztáji, akár eladásra szánt mennyiségben sátorban is.

Ezek közül az egyik a paradicsom. Sokak kedvence, mivel akár a teraszon is egyszerűen termeszthető, konyhakertben azonban kifejezetten ajánlott, még kezdő kertészek számára is. Viszont a pici paradicsom palánták a tavaszi időszakban kifejezetten kényesek és sérülékenyek, ezért kedvelik a sátrat. Ősszel pedig a poloskák elsőszámú célpontjai, ezért is érdemes védeni őket.

Szintén kifejezetten jó a paprika, illetve a chili termesztése sátorban. Ez utóbbinál ráadásul egy-két növény terméséből már simán fedezhetjük egy átlagos háztartás éves csípős igényét. Rengeteg szín, íz és erősség érhető el, ezért garantáltan mindenki megtalálja a kedvencét. A chili termesztés ráadásul sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolják, fóliasátorban meg pláne.

Nagyon szereti még az uborka, de a saláta és a káposztafélék a fóliasátrak igazi szupersztárjai. Ez utóbbiak a csigák nagy kedvencei közé is tartoznak, ezért az extra védelem jól jön. Ráadásul a sátor védelmében egészen november végéig képesek termést hozni. Megfelelő fajtaválasztással gondoskodhatunk télen is zöldellő növényekről a fóliasátrunkban. Amivel érdemes késő ősszel télen próbálkozni:

  • fejes saláta (Téli vajfej, Humil) Ezek tavasszal fognak befejesedni, télen tépő satálatként fogyaszthatjuk.
  • spenót (Verdil, Matador, előbbi jobban bírja a hideget) Bébi levelek az őszi időszakban, kora tavasszal nagy spenót bőség.
  • Borbálafű
  • téli porcsin (kellemes húsos levelű salátazöldség)
  • tengerparti utifű
  • rukkola
  • madársaláta
  • tépő saláták
  • mizuna és egyéb ázsiai levélzöldségek jól bírják a hideget
  • Pak Choi
  • kínai kel
  • hagyma, új hagymának
  • fokhagyma (messidrome)
  • borsó (Douce provance Avola)
  • petrezselyem (Konika)
  • sárgarépa (Amszterdami) Kora tavasszal lesz répánk.

Fóliasátor, Kertifólia

Széles választék minden célra

A Gravetti Kft. a fóliasátorból is több méretet kínál. Elérhetőek a kisebb konyhakertekben, de akár már közepes, akár eladásra termelő gazdaságokban is használható kivitelek.

A fóliasátor 6 m2 méretben kiválóan alkalmas kisebb kertekben. A gerincmagassága 2 m, ennek köszönhetően kényelmesen tudunk benne dolgozni. Szintén két méteres szélessége már két ágyásnak, vagy két sor palántának is helyet adhat. Saját részre történő palántaneveléshez, nagy segítség. Szaporító sátornak (dugványokhoz például) ideális.

A 27 m2 -es fóliasátor már egészen nagy volumenű termelést tesz lehetővé. A két szélső érték között pedig számos méret elérhető, ezért minden kertész megtalálja a céljainak leginkább megfelelőt. Ráadásul a különböző kiegészítőknek köszönhetően a fóliasátrak is személyre szabhatók.

A sátrak az acélcső vázszerkezetnek köszönhetően egyszerűen telepíthetők, illetve tartósak, strapabíróak. Az építés nem igényel hegesztést, speciális szerszámokat vagy szaktudást. A fólia élettartama minimum négy év.

Termeljen Ön is hatékonyan. Kezdje a következő szezont Gravetti fóliasátorban!

Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!