Ugrás a tartalomra

Kertészkedés fóliasátorban kezdőknek

Bár a fóliasátras kertészkedés elsőre igazán bonyolult feladatnak tűnhet, néhány jótanács megfogadásával bátran belevághatunk, a megfelelő vetőmag kiválasztásával és a praktikus trükkökkel ugyanis egykönnyen sikeres növénytermesztők lehetünk. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan használhatja ki a fóliasátrat hatékonyan, illetve ismertetjük, mire is kell figyelnie a növénytermesztés során.

Rihel kertifólia

 

Mit is termeszthetünk a fóliasátorban?

Mielőtt nekilátnánk a növénytermesztésnek, fontos tisztában lennünk vele, melyek is azok a zöldségek, gyümölcsök amiket érdemes fóliasátorban nevelni. Lényegében minden növény termeszthető fóliasátorban, de vannak olyan típusok, amelyek jobban, mint társaik. Kezdőként célszerű ezekkel az egyszerű növényekkel tapasztalatot szerezni és elsajátítani a kertészkedés fortélyait. Nézzük is, melyek ezek:

  • Retek
  • Borsó
  • Eper
  • Fokhagyma
  • Leveles zöldségek (pl.: fejes saláta, télen ázsiai leveles zöldségfélék)
  • Paradicsom
  • Újhagyma
  • Petrezselyem
  • Cékla
  • Karalábé

Hogyan vessük el a magokat?

Bár néhány növény magjának elvetését érdemes már januárban elkezdeni a fóliasátorban, az év többi időszakában is van lehetőség a növénytermesztés megkezdésére. A magokat ültethetjük egyenesen a földbe (amennyiben nincsenek talajmenti fagyok), vagy virágcserépbe, amelyben palántákat nevelhetünk. A termesztés során elsődleges feladat a terület előkészítése jó minőségű komposzttal. Ha nincs saját komposztunk, már több helyen tudunk ilyet beszerezni. Érett trágya is nagyon jó a talajunk javítására, illetve tyúk vagy marhatrágya pelletet is használhatunk (Tyúkanyó, Marhajó márkanéven megtalálható a legtöbb barkácsáruházban).

Közvetlenül a fóliasátorba vethetjük már januártól a retket, saláta féléket, borsót, és hagymát, fokhagymát duggathatunk.

Palántákat is nevelhetünk a fűtetlen fóliasátorban, ezt márciusban kezdhetjük legkorábban. A megfelelő hőmérsékletre ügyelni kell (általában 16-20 celsius fok)! Egy fűtetlen fóliasátorban ennek biztosítására készíthetünk melegágyat. Ha ilyet nem is készítünk, a korai hónapokban is érdemes a palántákat asztalra, vagy szalmabálára helyezni - nem a talajra - és fátyolfóliával takarni.

Továbbá a csemetéket érdemes címkével ellátni annak érdekében, hogy biztosan ne keverjük őket össze, és az ideális helyre tudjuk őket elhelyezni a fóliasátorban. A palánták kiültetése során figyelembe kell venni a kifejlett növény méretét, ennek megfelelően kell ültetni. A mag elvetésekor pedig célszerű magasabb poharat használni ahhoz, hogy a növényünk nagyobb gyökeret növeszthessen.

Mikor kell kiültetni a palántákat a fóliasátorba?

Ha bent a szobában neveltük saláta, borsó, retek palántát, azt akár februárban is kiültethetjük, de ezeket a növényeket vethetjük közvetlenül a fóliasátorba is, nem szükséges palántaként előnevelni

A melegigényes paprika, paradicsom, padlizsán palántákat klasszikusan a „fagyosszentek” (május 12-14.) után szokták kiültetni a szabadföldi ágyásokba - a fóliasátorba már kiültethetjük áprilisban is. Fagyos éjszakákon mindenképpen takarjuk le őket fátyolfóliával plusz védelemként. Az áprilisi napsütéses napokon már bőven 20-25 fok körül van a hőmérséklet a fóliasátorban, akkor is ha szabad levegőn ennél sokkal hűvösebb van.

Egy plusz tipp. Ha tudunk, biztosítsunk helyet egy nagy víztároló edénynek, hordónak a fóliasátorban. A nap melege a vizet is felmelegíti, ez éjszaka lassabban hűl le, mint a levegő. A nagy mérete által segít temperálni a levegőt, nem hűl le annyira a fóliasátrunk se éjszaka.

Mire figyeljünk még?

A fóliasátras növénytermesztés során magas hangsúlyt kell fektetni az öntözésre. Ha friss vetésünk van, fontos, hogy ne száradjon ki a talaj, hogy a magok megfelelően csírázhassanak. Itt is segítségünkre van a fóliasátor, hiszen a gyakori tavaszi szeleket, amik a talajt kiszárítják ki zárja a fólia. Később célszerű a növények vízigényeit figyelembe véve locsolni annak érdekében, hogy ne öntözze túl a növényt, vagy épp ellenkezőleg, ne szenvedjen vízhiányt. A kisebb fóliasátrak esetében könnyen megoldhatjuk a locsolást kannával, legjobb ha összegyűjtött esővizet tudunk használni.  Nagyobb fóliasátrak esetében, vagy nyáron, ha elutazunk nagyon kényelmes megoldás ha tudjuk automatizálni az öntözést. Erre a legjobb megoldás lehet a csöpögtető rendszer.

 

Fóliasátrak a Gravetti kínálatában

A Gravetti fóliasátrak széles választékát kínálja különböző méretekben, melyek közül garantáltan mindenki megtalálja a számára ideálisat. Termékeink galvanizált acél cső vázszerkezettel és polietilén fedőfóliával biztosítják a magas minőséget és az időtálló használatot, összeszerelésük pedig egyszerű, nem igényel szaktudást, sem különleges szerszámokat. Cégünk továbbá olyan kiegészítő termékekkel járul hozzá a növénytermesztés legmagasabb szintjéhez, mint az árnyékoló háló, és a hosszabbítás.

 

 

Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!