Ugrás a tartalomra

Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017

A kiállítás ideje: 2017. szeptember 1-től szeptember 3-ig. Helyszín: Pannon Lovasakadémia Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

Több mint tíz éve az állatoké a főszerep

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Az idén szeptember 1-3. között várja a magyar állattenyésztés színe-java az érdeklődőket Kaposváron. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai- és közönségprogram évente 200 kiállítót és több mint 30 ezer látogatót vonz a Pannon Lovasakadémia területére. A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia ideális helyszín a rendezvény számára. A természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész- és haszonállatok bemutatására, a rendezvényen résztvevő kiállítók kiszolgálására.

A kiállításon megjelennek az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, valamint a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart és az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.

Programjaink szervezését gondos előkészítés előzi meg, hogy megfelelően kiszolgáljuk és odavonzzuk a szakmai érdeklődőket és a szórakozni vágyó közönséget is. A tenyészállat-kiállításon többek között magyar fajtájú lovak bírálatára, holstein-fríz tenyészállat-bírálatra, fajtabemutatókra, szarvasmarha fejési és nyírási bemutatóra is számíthatnak a látogatók. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben, de azt is megtudhatják, hogy milyen bírálati szempontok alapján ítéli oda a díjakat a hazai és nemzetközi zsűri.

A Kaposvári Egyetem a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet. A már hagyományosnak számító húsmarha-tenyésztési fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi juh- és kecsketenyésztési fórumot, valamint az állattartás gépesítése című konferenciát is több éve rendezik a szervezők. Idén ismét Kaposvár ad helyet a takarmányozási szakembereknek, hiszen megrendezésre kerül a 25 éves jubileumát ünneplő 18. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, melynek témája ezúttal az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban.

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók. Már VIII. alkalommal társrendezvényünk a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. Idén interaktív agancsmustrával, sólyomreptetéssel, vadászkutya-bemutatóval és játékos vadászképzővel is várják a nagyközönséget. A színpadi programokon a többi között néptáncegyüttesek gondoskodnak a jó hangulatról. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ahol a vadból készült finomságokat neves szakemberekből álló zsűri bírálja.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínén, a Pannon Lovasakadémián található Európa egyik legnagyobb fedett lovardája, így itt az időjárás viszontagságaitól függetlenül tarthatók meg az állatokkal kapcsolatos programok. A mintegy 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig telt házas volt.

Az idei évben társrendezvényünk a II. Magyar Lótenyésztési Napok. A rendezvény a Magyar Lótenyésztők Országos szövetségének kiváló és hiánypótló kezdeményezéseként a tavalyi évben mutatkozott be előszőr. Idén is a magyar lóé a főszerep: fogathajtó, díjugrató és díjlovas versenyek, korlátugratás, rönkhúzás magyar hidegvérű lóval, ménparédé és huculösvény színesítik kiállításunk programját. Kizárólag magyar lófajták főszereplésében láthatjuk ezeket a programokat, melyeken keresztül megtapasztalhatjuk, hogy nemzeti kincsünk a magyar ló!

A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenye döntőjének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat a Földművelésügyi Minisztérium értékes ajándékai mellett elviheti a vándorkupát is.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos STIHL ®TIMBERSPORTS® Series fakitermelő show. A bemutatón  különböző izgalmas feladatokat igyekeznek teljesíteni a legrövidebb idő alatt, a legnagyobb szakértelemmel!

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol krumplit ültethetnek, veteményezhetnek, állatokat etethetnek, kis időre megismerhetik a vidéki életformát. A nyuszisimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.

A szervezők ebben az évben is szeretettel várják a nagyközönséget a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon.

Találkozzunk szeptember 1-3. között Kaposváron!

 

Programok

A 2017-es Kaposvári Állattenyésztési Napok tervezett programja:

2017. szeptember 1.Pénteki programok09.00 – 10.00Ünnepélyes Megnyitó (Fedeles Lovarda)10.00 – 12.00Holstein-fríz tenyészállat-bemutató és show bírálat *11.00 – 12.00Húsmarha tenyészállat fajtabemutató (Húsmarha szabadterület)11.00 – 15.0018. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium (Kaposvári Egyetem)12.00 – 15.00II. Magyar Lótenyésztési Napok *13.00 – 15.00VI. Állattartás Gépesítése konferencia “A kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítése” (Kaposvári Egyetem)15.00 – 18.00IX. Országos Agrár Felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye *15.00 – 16.00Patkolókovács bemutató18.00Kiállítás zárása19.00XI. KÁN Kiállítói Fogadás (Gazdászverseny eredményhirdetés, Kaposvári Egyetem, Sportcsarnok)

2017. szeptember 2.Szombati programok09.00Kiállítás megnyitása09.00 – 18.00Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén) Trófea-, solymász- és vadászkutya bemutató, vadételek workshopja, kézműves foglalkozások, színpadi programok, főzőverseny09:30 – 10:30Tenyészállat felvezetés, díjak és elismerő oklevelek átadása*10:30 – 11:30Szarvasmarha felvezetők ügyességi versenye*11:00 – 13:00XXIV. Szent Mihály – napi Juhtenyésztési Fórum (Helyszín: Kaposvári Egyetem)11:30 – 18:00II. Magyar Lótenyésztési Napok *14:00 – 15:00Húsmarha Tenyésztési Fórum (Kaposvári Egyetem)15.00 – 16:00Patkolókovács bemutató16.00 – 17:00Holstein-fríz szarvasmarha fajta-,fejési- , nyírási-bemutató (Tejelő pavilon)18:00Kiállítás zárása

2017. szeptember 3.Vasárnapi programok09.00Kiállítás megnyitása*9.00 – 17.00Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén) Trófea bemutató, Somogyi Vadászhölgyek trófea bemutatója, solymász bemutató, vadászkutya bemutató, vadételek workshopja, kézműves foglalkozások, színpadi programok, főzőverseny09:00 – 17.00Családi Nap (Vadaspark területén)09:00 – 12:30II. Magyar Lótenyésztési Napok *(részletes program hamarosan)11.00 – 12.00Holstein-fríz szarvasmarha fajta-,fejési-, nyírási-bemutató (Tejelő pavilon)11.00 – 12.00Húsmarha tenyészállat fajtabemutató (Húsmarha szabadterület)14:30 – 15:30STIHL Timbersports bemutató*15.00 – 16.00Patkolókovács bemutató15:30 – 17:00II. Magyar Lótenyésztési Napok *(részletes program hamarosan)

*Pannon Lovasakadémia – a Fedeles Lovarda területén A programváltozás jogát fenntartjuk!

A kiállítás ideje alatt folyamatosan működő programok:

  • Gépkiállítás
  • Kisállat-simogató
  • Gazdaudvar
  • Póni lovagoltatás
  • Színpadi programok
  • Családi programok