Ugrás a tartalomra

Hogyan érjünk el kiemelkedő minőséget a fű szenázsban?

A fűféléknek a kukoricához viszonyítva relatívan kevesebb a cukortartalma és magasabb a fehérje tartalma, magasabb a puffer kapacitása, amely megnehezíti az erjesztését. A vágási magassága is eltérő (fű 5–7 cm, kukorica 20–30 cm), amely megnöveli a talajjal/Clostridiumokkal való szennyeződésének kockázatát.

Álljon itt néhány ajánlat a jó minőségű fű szilázs előállításához

A jobb erjedés és a magasabb tápanyagtartalom menedzselése

  • Fontos a helyes betakarítási idő megválasztása (30– 45 % szárazanyag) - a növénynek ebben a növekedési szakaszában remek egyensúly van a cukortartalma és a puffer kapacitása között, ugyanakkor a nyersrost tartalma is elfogadható
  • Az optimálisnál alacsonyabb szárazanyag tartalom esetén megnő a kockázata a Clostridiumokkal való szennyeződésnek, valamint magasabb veszteségekre számíthatunk a kicsorgás miatt
  • Magasabb szárazanyag tartalom magasabb nyersrost tartalmat jelez, amely megnehezítheti a tömörítést. Az optimális részecskeméret a fű szilázsok esetében kevesebb, mint 4 cm
  • Van egy szabály, hogy elérjük az optimális tömörítést: minél nagyobb a szárazanyag tartalom, annál kisebb legyen a részecskeméret

Földdel való szennyeződés csökkentése (hamutartalom 10% alatt)

  • a kockázata magasabb, ha a siló viszonylag nedves (<25%), ebben az esetben magasabb vágási magasság ajánlott (<7–8cm)

Tömörítés (> 650 kg/m3)

  • A legfontosabb művelet a szilázs készítésénél a tömörítés. Az egész technológiai folyamatot igazítani kell a tömörítő gépek kapacitásához.
  • Néhány ajánlás: a tömörítés ne legyen több mint 1 tonna szárazanyag/óra/tömörítő géptonna. Gyakorlati szempontból: ha a gép tömege 10 tonna és a szárazanyag-tartalom 40%, ne töltsünk többet a silóba, mint 25 tonna anyag/óra.
  • Míg a siló vagy szilázs tömörítés során az eddig alkalmazott módszer a traktortömeg nyomásának köszönhetően a 4 darab gumiabroncson keresztül hatott, addig a Bivaly TK300/11 silótömörítő henger a vasúti kerekek élének és futófelületének segítségével tömörít nagy hatékonysággal, amelynek következtében jelentősen javul a végtermék minősége.
  • Minden plusz kg/m2 nyomóerő a szilázs minőségét javítja!

Takarás

  • Optimális estben, a silót egy nap alatt töltjük fel és még aznap le is takarjuk. Azonban néhány esetben a feltöltési idő meghaladja a 24 órát, de semmiképpen nem ajánlott kiterjeszteni a feltöltési időt 72 óránál hosszabb időre. Miután a siló megtelik, fedjük le azonnal a megfelelő műanyag fóliával és biztosítsuk a lefogatását súlyokkal (gumiabroncsok, föld- vagy homokzsákok).

Egy jó tömörítés és a megfelelő takarás stabilan fogja tartani addig a szilázst, amíg fel nem használjuk. Továbbá ezek a tényezők megakadályozzák penészgombák növekedését, így a további mikotoxin termelést is.