Ugrás a tartalomra

Helianthus Mítoszromboló 2. rész

Mítosz: Az olajok folyamatos etetése "síkosítja a beleket", javítja a takarmány haladását a belekben.

Széles körben, gyakran állatorvosok között is elterjedt tévhit!

Sőt! Az olajokkal kiegészített takarmány hosszabb időt tölt el a gyomorban, ami nagyon hasznos, hiszen csökkenti a gyomorfekély kockázatát. Ezután a vékonybélbe érve az epe elkezdi lebontani, hogy aztán a vízzel keveredve haladjon tovább az emésztőrendszerben. Az olajok a mindennapos etetés mellett teljesen (98%-ban) megemésztődnek és felszívódnak, mire a vastagbélbe érnek!

Ezzel ellentétben ha időszakosan, heti 1-2 alkalommal etetünk nagy mennyiségű olajat, az emésztetlenül továbbhalad a vastagbélbe - az epehólyag hiánya miatt - és így ott gyorsíthatja a takarmány továbbhaladását, akár egy enyhe hasmenést is okozva. A trágya lazításának céljából érdemes, de kizárólag kúraszerűen - inkább parafinolajat adagolni az abrakhoz, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy lovunk trágyája kemény és száraz. Emellett érdemes megvizsgálni ivási szokásait: kínáljuk gyakran langyos vízzel, vödörből, adjunk étkezésre szánt sót az abrakjához, etessünk áztatott pelleteket, így növelhetjük az elfogyasztott víz mennyiségét.

További információ a Helianthus lótakarmányokkal kapcsolatban az alábbi linken:

https://gravetti.hu/takarmany/helianthus-lotakarmanyok

Forrás:

Equine Nutrition and Feeding, David Frape, 2010

Can Horses Digest Fat Without a Gallbladder?

Clair Thunes, PhD, Feb 6, 2018

www.thehorse.com

Feeding Fats to Horses: Not Just a Diet Fad

Kristen M. Janicki, MS, PAS | Dec 10, 2018

www.thehorse.com

#helianthuslotakarmanyok #helianthussportfeeds #helianthushorsefeeds #highoilcontent #fattyacids #gallbladder #healthyhorse #healthydigestion #colic #prevention