Ugrás a tartalomra

Helianthus Mítoszromboló 1. rész

Új sorozatunkban széles körben elterjedt tévhitekről rántjuk le a leplet!

Íme az első:

A lónak nincs epehólyagja, úgyhogy nem is tudja a zsírokat megemészteni.

A valóság:

Az egészséges lovak az epét ugyanúgy termelik, csak nem raktározzák, hanem az rögtön a vékonybélben köt ki. Az epetermelés folyamatos, és hosszas szoktatással több adagban nagyon sok olajat etethetünk meg lovunkkal, anélkül, hogy emésztetlenül átjutna rajta.

A lovak a haszonállatok közül kifejezetten jól emésztik a zsírokat. A napi takarmányadag 15%-ig a zsírok, olajok etetése nem rontja a többi tápanyag emészthetőséget, cserébe nem áll fenn acidózis vagy patairhagyulladás kockázata. Kiegyensúlyozott energiát biztosít, sőt bizonyos mennyiség fölött javítja a teljesítményt, mellette pedig nyugtatja az idegrendszert.

Hidegen sajtolt olajok etetésével biztonságosan biztosíthatjuk lovunk számára a szükséges energiát, akár nehéz edzéseken, versenyeken is! Erre a célra különösen alkalmas a lenmagolaj, szójaolaj, kukoricacsíra olaj, napraforgó olaj hidegen sajtolt verziója.

Forrás:

Equine Nutrition and Feeding, David Frape, 2010

Can Horses Digest Fat Without a Gallbladder?

Clair Thunes, PhD, Feb 6, 2018

www.thehorse.com

Feeding Fats to Horses: Not Just a Diet Fad

Kristen M. Janicki, MS, PAS | Dec 10, 2018

www.thehorse.com

#helianthuslotakarmanyok #helianthussportfeeds #helianthushorsefeeds #highoilcontent #fattyacids #gallbladder #healthyhorse #healthydigestion