Ugrás a tartalomra

Gazdálkodói tapasztalatok az ELHO V-TWIN 950 Super sodróujjas rendképző kapcsán

Forrás: agroforum.hu (www.agroforum.hu)

Fokozott hatékonyság és takarmányhigiénia a rendképzésben.

Az ELHO, finn mezőgazdasági munkagépeket gyártó vállalat legújabb fejlesztésű rendképzőjének előnyeiről Bodó Gergővel (Berek-Farm Kft.) beszélgettem, aki a Gravetti Kft. segítségével jutott hozzá ehhez a vállalkozásukat jelentősen segítő munkaeszközhöz.

ELHO V-Twin 950 Super rendképző

Miért, és mikor tettétek le a voksot a rendképző mellett?

 

A V-TWIN 950 Super az ELHO legújabb fejlesztésű sodróujjas rendképzője, melynek kistestvérét 2020-ban sikerült tesztelni, ez által saját szemünkkel győződhettünk meg a gép milyenségéről.

Alapvetően azért döntöttünk mellette, mert az állatállományunk növekedésével párhuzamosan növekedett a tavasszal változékony időjárási körülmények között betakarítandó őszi vetésű, nagy tömeget adó növények vetésterülete is. A szenázskészítés folyamatának egyéb gépei típusukat és kapacitásukat tekintve adottak voltak. Szűk keresztmetszet a kaszálás és a szecskázás között eltelő idő volt, mely esetünkben hatékonyságfokozásra szorult, hiszen ennek jelentős takarmány-minőségi vonatkozásai vannak. Mivel egy középrendképzőről van szó, (és nem oldal rendképzésről) mind munkaerő, mind menetsebesség, munkaidő tekintetében jóval hatékonyabb megoldást jelent számunkra: mondhatni területteljesítménye dupla akkora, mint egy oldal rendképzőnek. A reggeli órákban nem kell sietni a rendképzéssel, ellenben, a nap előbukkanása után nagyon gyors rendképzésre van szükség.

ELHO V-Twin 950 super rendképző

A betakarítást a növény szárazanyag-tartalma határozza meg. A fonnyasztás során a növényi anyag veszít nedvességéből, ami a tartósítás szempontjából rendkívül fontos. A takarmányminőség tekintetében nagy jelentősége van annak, hogy az akár több száz ha kiterjedésű területek növedéke megközelítőleg azonos szárazanyag-tartalommal kerüljön betakarításra. A cél az összes táblán a 35% szárazanyag-tartalom. Ennek megvalósításában – a gyors rendképzésben – van a Berek-Farm Kft. segítségére a kosaras rendképző.

A savanyú talajokon is rendkívül jól teljesítő olaszperje képzi a szarvasmarha-takarmányozásunk egyik alapját, melyet egy vegetációs időszakban, kedvező időjárás esetén akár 3-szor is betakarítunk. A betakarított szenázs minősége meghatározó a tejelő szarvasmarha-állományunk hatékonysága szempontjából.

ELHO V-Twin 950 Super renképző

Takarmányminőség szempontjából miért tartjátok jó választásnak?

 

A forgó kosarakon a gumiágyban elhelyezett ujjak mozgásának, rugalmasságának köszönhetően nem kerül földszennyezés a takarmányba, illetve az induló állapothoz képest is kevesebb lesz benne a feldobó mozgásnak köszönhetően aminek jelentős állategészségügyi kockázatával mindenki tisztában van. Hiszen, amennyiben a földdel szennyezett takarmány Clostridium törzseket, illetve egyéb, födszennyezéssel bejutó káros mikroorganizmusokat tartalmaz, az kedvezőtlen erjedési folyamatokon keresztül rontja a tömegtakarmány minőségét, illetve, a bendőbe kerülve jelentős állategészségügyi kockázatot jelenthet. Ennek következtében romlik az állomány egészségügyi állapota és jelentősen csökken az ágazat jövedelemtermelő képessége. A hidromotorral meghajtott forgókosarak rúdjain elhelyezett gumiba ágyazott ujjak forgó-haladó mozgásuk közben folyamatosan és ismétlődően feldobják a terményt, melyek így nem hagynak teret a talaj, és egyéb fizikai szennyezésnek (pl.: kövek, elhagyott, vagy letörött fém alkatrészek), ezáltal nem csak a tömegtakarmány minősége javul, de a betakarítás biztonsága is.

 

A kosarak hidromotoros meghajtásúak. Sebesség szempontjából mik a tapasztalataitok?

 

A hidromotoron keresztül áramló olaj áramlási sebességégétől tehető függővé a forgókosár sebessége. A kosarak nem teljesítményleadó tengelyen keresztül hajtottak, hanem hidromotorral, így az eszköznek nagyon kicsi a vonóerő-igénye. A kosarak forgási sebessége 60-90 fordulat/perc.

 

A munkaszélességet hogyan használjátok ki?

 

A munkaszélesség fokozatmentesen állítható 4,5-9,5 méteres szélességig. RTK rendszer segítségével navigálunk a területeinken, így elmondhatom, hogy a precíziós felkészültség nem hátrány az eszköz használata során. A nyomvonal-térköz megfelelő meghatározásával használható ki maximálisan a rendképzésben rejlő potenciál. Sorvezető nélküli használat esetén ráfedés alakul ki, így csökken a teljesítmény.

 

A kosarak és a sodróujjak magassága hogyan állítható?

 

A magasság mechanikusan, fokozatmentesen állítható 0-150 mm között.

 

Közúti szállíthatósága mennyire kényelmes?

 

Rendkívül jól kompaktálható, ami jelentősen könnyíti a közúti mozgatását. Az összecsukás és a szétnyitás is nagyon gyors. A szállítási szélesség nem haladja meg a két métert, ezért a táblák közötti vonulás illetve a nagyobb távolságra történő eljutás is könnyű.

 

Mennyire volt jellemző eddig a meghibásodás?

 

A hároméves üzemeltetésünk alatt, 2021 tavasz óta dolgozik a gép, azóta összesen 1500 hektárról szenázs és 500 hektárról széna betakarításban működött közre, néhány rugócserén kívül másról nem tudunk beszámolni.

 

Baklanova Szandra

 

További részletekért, ajánlatért keresse szakértő kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Fülöp Gábor

Tel: +36203961020

www.gravetti.hu

e-mail: info@gravetti.hu

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.