Ugrás a tartalomra

Bálabontás egyszerűen

A minőségi bálabontó aprító gépek, nem csupán bontják, hanem össze is aprítják a bálákat. Kitűnően alkalmazhatóak almozásra és a takarmány előkészítésére és kiosztásra.  Az aprítékok között nagy lehet az eltérés, amikor a több éves silómarós konstrukciójú kiosztókocsik már nem tudják egyenletesen belemarni a szálastakarmányt az adagba és az állókések hiányában az aprítást sem tudják tökéletesen elvégezni. Erre jelentenek megoldást a bálabontók. Több bálát egyszerre képesek „lefújni” a silótérbe, amit rakodóval ezt követően a kocsiba lehet helyezni. Hasonló eljárás alkalmazandó akkor is, ha csomagolt bálákat szeretnénk a TMR-be belerakni.

A képen fű, kültéri objektum, kültéri, széna látható

Automatikusan generált leírás

A bálabontókat elsősorban a tehenészetekben alkalmazzák, de gyakori az iparszerű felhasználásuk is, például erőművek tüzelőanyagainak előkészítésében és aprításában, illetve a bálázott szalma vagy egyéb anyag brikettálására történő előkészítésében. A Gravetti gépek az ideális megoldást hozzák el minden gazdaságba, érdemes felfedezni a széles kínálatunkat!

Milyen bálabontó-aprító gépet válasszak?

  • A gazdaságokban dolgozók jól tudják, hogy sokféle formájú, állagú és minőségű bála létezik, amelyek hatékony kezelése megköveteli az ideális munkagép meglétét. Ügyelnünk kell a kiválasztáskor arra, hogy az adott gép mérete passzoljon az almozni kívánt istállóba. Abban az esetben, ha mélyalmon is kívánjuk alkalmazni bálabontónkat, akkor nem csak a gép szélességét és a magasságát kell megvizsgálnunk, hanem azt is, hogy milyen hasmagassággal rendelkezik.

    Ne feledjük, hogy a teljes mértékben kerek és száraz bálákat mindegyik gép le tudja bontani, de azokat, amelyeket a kazal aljáról szedünk ki, könnyen eldeformálódnak, így egy átlagos gépnek gyakran meggyűlik a baja ezekkel. Figyeljünk a következőkre is: a kések darabszáma, szögállása, forgórészek fordulatszáma – ezeket mindig vizsgáljuk meg a bálabontó gépen. Ha szalmával almozunk, a legtöbb gép a 4–5 cm-es szecskaméretet tud produkálni. Minél kisebb a szecska mérete, annál hatékonyabb a felhasználás, hiszen így kihasználhatjuk a szalma nedvszívó képességét.

    Mindemellett fontos megemlíteni még a gépek szórási egyenletességének ingadozását, amely jelentõsen eltérõ, főként, amikor a bálák nedvességtartalma növekszik. A modernebb gépek gépeken lehet állítani a szecskázódob fordulatszámán, amely a lassabb fordulaton lehetővé teszi a széna strukturális lebontását, vagy egy mozdulattal átállítva gyorsabb fordulatra.
     

Termékajánló: Az ELHO Rotor Cutter 1500 függesztett bálabontó, bálaaprító

Az ELHO RotorCutter-t legfőképp takarmánybálák aprítására fejlesztették ki, de kiválóan alkalmas szalmabálák kiosztására is. A gép sokoldalúan használható fel, többféle választható felszereléssel bővíthető, így hatékonyan csökkenthetjük a munkafolyamatok számát, a takarmánykiosztást pedig egyszerűbbé tehetjük. A RotorCutter megbízható segítség, amikor a szalmát almozáskor mélyen az istállóba kell kiszórni. Továbbá ideális megoldást kínál a takarmány kiosztására etetéskor, egy traktor használatával is. Az apríték mérete az aprítórotorral állítható, az etetés vagy almozás a gép mindkét oldalán megoldhat. Az állítható kifúvótorony pedig biztosítja az egyenletes kiszórást.

A hidromotorral forgatott dob - amely 4-5 fordulatot tesz percenként - biztosítja a bálák egyenletes mozgatását. Egyenletesebb lesz az apríték mérete, ezáltal folyamatos, és egyenletes az anyagmennyiség is. Az apríték méretét a dob forgási sebességének és dőlészszögének változtatásával szabályozhatjuk, jellemzően 25-50/70mm. A hidraulikus bálabeemelő karokkal egy kezelő is egyszerűen és biztonságosan végezheti a gép töltését. A bála nem szennyeződik talajjal, hanem a lehető legtisztábban kerül az állatok elé vagy alá, mivel a gép nem tolja a bálát a talajon a betöltéshez, hanem megragadja és beemeli azt.

Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!

A képen szöveg, clipart látható

Automatikusan generált leírás