Ugrás a tartalomra

AZ ÁLLATTARTÓ TELEPEK MEGÚJÍTÁSÁNAK, FELÚJÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA

Most is két külön kategóriában van lehetőség pályázni.

ÁTK pályázat összefoglaló táblázart

Értékelési szakaszonként egy támogatási kérelmet lehet benyújtani, amely azonban több állatfajra is vonatkozhat. Fontos, hogy különböző értékelési szakaszokban benyújtott és különböző megvalósítási helyekre vonatkozóan akár többször is részesülhet támogatásban egy gazdálkodó.

A gazdálkodók csak a támogatási kérelemmel érintett telepen jelenleg is tartott (új telep létesítése esetén tartani tervezett) állatfajjal kapcsolatosan nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Támogatási kérelmet az alábbiak szerint lehet benyújtani

Állattartó telepek megújítása

1. Állattartó telepek általános korszerűsítése (a maximális támogatás az elszámolható összköltség 50%-a), melynek keretében építéssel járó telepi beruházások, illetve építéssel nem járó telepi beruházások egyaránt támogathatóak.

- épület, építmény építése, fejlesztése, korszerűsítése, amely az állattartást szolgálja; 

- az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel és/vagy szereléssel járó technológiák beszerzése és energetikai hatékonyságnöveléssel nem járó fejlesztésére is lehet benyújtani támogatási kérelmet;

- lehetséges új gépeket, eszközöket, technológiákat vásárolni (akár információs és kommunikációs technológiákat is). Az új gépek lehetnek takarmány-előkészítés, kiosztás, tartósítás és kezelés gépei, az állathigiénia biztosításához szükséges gépek, állati termékek telepszintű kezelésének eszközei és gépei, állategészségügyhöz kapcsolódó eszközök, gépek. Például kasza, rendképző, bálabontó. 

Shelterall sátoraz ÁTK pályázatba

2. Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások (az alaptámogatás az összes elszámolható költség 50%-a), amelyek alkalmasak arra, hogy az állattartó telep energiahatékonyságát javítsák, minimálisan 10%-os fajlagos energiahatékonyság javulás az elvárás. Ezen belül lehetőség van meglévő épületeket, építményeket felújítani (nyílászáró csere, szigetelés), világítási, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése. Épületgépészeti fejlesztések, új, energiatakarékos technológiák kiépítése, energiatakarékos berendezések beszerzése is támogatott. 

De akár napelem, napkollektor, hőszivattyús rendszer kiépítésére is van lehetőség (az alaptámogatás az összes elszámolható költség 70%-a)

3. Az ammónia-kibocsátás csökkentés érdekében történő beruházás esetén az alaptámogatás az összes elszámolható költség 80%-a.

4. Az állattartó telepek járványvédelmi beruházásaira is igénybe lehet venni támogatást, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorítását eredményező beruházásokra is (beleértve új állattartó telepek létesítéséhez kapcsolódó beruházások megvalósítását is). Állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése is támogatott. Az alaptámogatás az összes elszámolható költség 70%-a.

Weidemann T5522 teleszkópos rakodógép

Támogatási kérelem beadásakor, kötelezően benyújtandó és nem hiánypótolható dokumentumok:

Építési tevékenység esetében az építészeti-műszaki tervdokumentáció vagy amennyiben nem építési engedély köteles a beruházás és bejelentési kötelezettség sem áll fenn, az erről szóló tervezői nyilatkozat

 

Állattartó telepek korszerűsítése

  1. Állattartó telepek (baromfi-, sertés-, szarvasmarha, juh-, kecske és egyéb állat) általános korszerűsítése 

Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel és/vagy szereléssel járó technológiák beszerzése és energetikai hatékonyságnöveléssel nem járó fejlesztése a cél. 

Támogatott a telepeken található épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése, energetikai hatékonyságnöveléssel nem járó fejlesztése. 

  1. Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások
  • energiahatékonyságot javító tevékenységek (elvárás a minimálisan 10%-os fajlagos energiahatékonyság javulás)
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása
  1. Állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentés érdekében
  2. Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával

Ugyanúgy, mint az állattartó telepek megújítása felhívásnál itt is a támogatási kérelem beadásakor, kötelezően benyújtandó, nem hiánypótolható dokumentumok építési tevékenység esetében az építészeti-műszaki tervdokumentáció vagy amennyiben nem építési engedély köteles a beruházás és bejelentési kötelezettség sem áll fenn, az erről szóló tervezői nyilatkozat.

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.