Ellophatatlan nyalósó vadgazdálkodók számára

Tisztelt Vadgazdálkodó!

Köztudott, hogy minden vadgazdálkodónak óriási problémát jelent, hogy nehezen tudja a vadállományát ellátni az elengedhetetlen nyalósóval. Ennek fő oka, hogy a területen elhelyezett nyalósó illetéktelen kezekbe kerül.

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam az általunk kifejlesztett megoldást, amellyel megakadályozható, hogy a vadászterületre kijuttatott nyalósó illetéktelen kezek által eltűnjön onnan. Magyarul, ellopják.

A társaságunk által kifejlesztett különleges nyalósó legfontosabb tulajdonsága, a beltartalmán túl abban áll, hogy ha vízzel elkeverjük, akkor 2-3 órán belül megköt olyan keménységűre, mint az ismert préselt nyalósók, de az állatok számára mégis tökéletesen felvehető marad, ennek oka, hogy a kérődzők nyála könnyen bontja.

További előnye, hogy csapadékos időben sem fog szétázni, maximum a felső 1-2 cm felpuhul, ami az eső elmúltával kiszáradva újra megköt.

A nyalósó kijuttatása rendkívül egyszerű. A sót vízzel felengedjük könnyen keverhető állagúra, elkeverjük, és beleöntjük a kiválasztott helyre (pl.: kirothadt közepű tuskó, kidőlt fába láncfűrésszel vágott vályú, sziklamélyedés, vagy akár erre a célra deszkából készített sózóláda, bármi, ami a területen fellelhető)  ahova a só az üregek kitöltésével beleköt és többet egyben nem lehet onnan kiszedni. A kijuttatás módját az alábbi képsorokkal szemléltetjük:

 

Az általunk összeállított nyalósók beltartalmai:

Mikroelemes ellophatatlan nyalósó beltartalma:

Szelén:                        40 mg/kg

Mangán:                    1000 mg/kg

Jód:                            100 mg/kg

Cink:                          900 mg/kg

Kobalt:                       50 mg/kg

Réz:                            300 mg/kg

Vitaminos ellophatatlan nyalósó beltartalma:

Szelén:                        40 mg/kg

A vitamin:                  2500 NE /kg

D3 vitamin:                500 NE /kg

E vitamin:                  25 mg /kg (alfa-tokoferol)

Mikor melyiket érdemes kijuttatni a vadaknak?

Véleményem szerint, abban az esetben, ha szabad területen alkalmazzuk, akkor elegendő a mikroelemes verziót kijuttatni, mert az állatok elvileg elég változatosan tudnak táplálkozni ahhoz, hogy a vitaminszükségletüket fedezzék. Amennyiben viszont vadaskertben szeretnénk használni, akkor én mindenképpen azt javasolnám, hogy mindkét nyalósót egyszerre kínáljuk fel az állatoknak, mivel a szabad mozgásban korlátozva vannak, és nem biztos, hogy mindenhez a szükséges mennyiségben hozzájutnak.

Szabad területen sem követünk el hibát azzal, ha mindkét sót egyidejűleg adjuk az állatoknak, meg fogják mutatni, hogy melyikre van szükségük nagyobb mennyiségben.

Amennyiben egyedi igényeik lennének, van lehetőség arra is, hogy a vadászterület szakmai irányítójával/irányítóival együttműködve az adott területre egyedileg állítsunk össze nyalósót, ezt természetesen személyesen kell megbeszélnünk megismerve a területet illetve az okokat, amik szükségessé teszik az egyedi keveréket. Ebben az esetben a beltartalom függvényében változhat az ár és a minimális rendelhető mennyiség 1 tonna. Azért van kikötve ebben az esetben minimális rendelhető mennyiség, mert a keverő méretéből adódóan ez a legkisebb mennyiség, aminél garantálni tudjuk az egyenletes keveréket.

 

Árak, szállítási feltételek, megrendelés:

Mikroelemes ellophatatlan nyalósó: 205 Ft + Áfa / kg

Vitaminos ellophatatlan nyalósó: 205 Ft + Áfa / kg

Szállítási költség: 1 tonna megrendelése esetén a szállítás ingyenes, annak költségét átvállaljuk.

1 tonna alatti megrendelés esetén a szállítási költség, minden mennyiség esetében egyeztetés alapján.

Lehetőség van arra is, hogy felesben rendeljenek sót, ez plusz költséggel nem jár semmiképpen, mert mindkettőnek ugyanaz az ára.

A fent feltüntetett árakat a levél kézhezvételétől számított 30 napig garantáljuk, ezután, kérem telefonon érdeklődjön az aktuális árakról.

Szállítási információk

A nyalósó kiszállítását a Magyar Posta Zrt. Posta-sped szolgáltatásával végezzük, jelenleg ez a leginkább költséghatékony országos lefedettségű szolgáltatás, ezért cserébe viszont bizonyos kompromisszumokat vagyunk kénytelenek elviselni.

Rendelés-számlázás

A rendelést leadhatja a mellékelt megrendelőlapon elektronikus levélben, telefonon, vagy az alábbi weboldalon keresztül:

A rendeléskor kérem egyértelműen feltüntetni a megrendelni kívánt nyalósó fajtáját (mikroelemes, vagy vitaminos), a szállítási címet az átvevő telefonszámával együtt, valamint a számlázási címet adószámmal együtt.

 

E-mail:                      info@gravetti.hu

Telefon:                      +36 /30/ 705 0687

Web:                           www.gravetti.hu

Biztosan sokakban felmerül a logikus válasz, hogy a parajdi sót (más néven Román robbantott) sem lopják el, ha elég nagy és nem is ázik szét meg az ára is jó. Azt viszont kevesen tudják, hogy annak a sónak a 40-60%-a pala, ami nem, hogy nem szívódik fel, de több mikroelem felszívódását is negatívan befolyásolja. Így, gyakorlatilag, ha azt a részét számoljuk, ami hasznosulni képes a vad szervezetében, akkor a vételárára rá kell számolnunk pluszban azt a 40-60%-ot is, ami nem hasznosult. Ráadásul alig fogy, aminek az oka az, hogy az állatok nem tudják a nyálukkal kellőképpen felpuhítani, így nem is jutnak hozzá a szükséges mennyiségű sóhoz, csak a szükségletük töredékéhez.

Bízva a hosszútávú, sikeres együttműködésben!

Tatár Kálmán

Agrármérnök-takarmányozási szaktanácsadó

Gravetti Kft.