Ugrás a tartalomra

Mi is az a paradicsom?

A paradicsom, tudományos nevén soluanum lycopersicum, a burgonyafélék családjába tartozó, az egész világon kedvelt és nagy mennyiségben termesztett növény. Mexikó területéről került Európába. 

A paradicsom sokak számára gömbölyű piros termésű növényt takart. Pedig valójában eredetileg a paradicsom nem piros volt hanem sárga. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve pomodoro, azaz „aranyalma”. Ez a név azt is mutatja, hogy a paradicsom eredetileg nem piros volt hanem sárga. Sokan sajnos idegenkednek a színes paradicsomoktól, pedig azt gondolom, hogy kár megfosztani magunkat attól az íz élménytől  amit egy zöld vagy fekete paradicsom adhat. 

Paradicsom a kertifóliából

Színe a zöldtől, a fehéren, sárgán, narancsoson, piroson át egészen az ébenfeketéig megtalálható, de vannak lila termésűek, csokibarnák, illetve bicolor típusok is. Nem csak színben de formában is nagy gazdagságot mutat ez a növény. 

Paradicsom a kertifóliából

Igen széles felhasználási körrel rendelkezik és például a sokak által nagy becsben tartott olasz konyhának is az elengedhetetlen alapanyaga. Főgyökérrel rendelkezik, levele karéjos vagy fűrészes szélű, de vannak paprika vagy burgonya levelű fajták is. Érdekes tulajdonsága, hogy a mélyebbre ültetett szárrészeken képes járulékos gyökereket fejleszteni, ezt a tulajdonságát érdemes kihasználni a termesztésben. Mérsékelten meleg igényes növényről beszélhetünk. A legoptimálisabb hőfok a termésképzésre és a növekedésre a 25-30°C-os nappali és a 16-20 °C-os éjszakai hőmérséklet. Melegebb időben rosszul kötnek a virágok, hidegben lelassul a növekedés. Fényigényes növény, éppen ezért napi 12 óra megvilágítás szükséges palánta neveléskor. Közepes vízigényű növényfaj, de az öntözést nagyon meghálálja, elsősorban a virágzás, terméskötés, és termésfejlődés időszakában. A kis palántákat azonban nem érdemes agyon locsolni, mert a túlöntözés fertőzéshez vezethet. Én magvetéskor alaposan belocsolom majd békén hagyom. Szomjazni is hagyhatjuk, ugyanis ilyenkor a gyökerek erőteljesebben fejlődnek ahogy keresik a vizet. Úgy érdemes ellenőrizni, hogy mennyire nedves a földje, hogy megemeljük az edényt, ha túl könnyű akkor érdemes belocsolni, ha nehéz akkor várjunk még. Öntözéskor figyeljünk arra, hogy lehetőleg a levelét ne érje a víz.

Paradicsom a kertifóliából

Trópusi hazájában évelő kúszónövény, mérsékelt éghajlaton egyévesként termesztik. Fajtától függően 40-260 centiméter magasra nő, átlagban 150 centiméter magas.  Karózni kell, de a legjobb egy stabil állványrendszer építése. Virágai sárga színűek, amik bogba rendeződnek. Termése 1-100 dekagrammig változó nagyságú lehet. 

Paradicsom a kertifóliából

A paradicsomokat több szempont alapján lehet kategorizálni. Csoportosíthatjuk színek szerint, növény habitusa, növekedése  szerint (determinált, indeterminált), felhasználás szerint (befőző, saláta, snack paradicsom), termés formája, mérete szerint (koktél, cherry, szilva, ökörszív) érési idő szerint (korai, közép korai, késői). Illetve egyéb kategóriák szerint, de talán ezek a leg fontosabbak.

A fent felsorolt tulajdonságokból látható, hogy melegigényes növény. Ez nálunk többnyire megvalósul, nem véletlen terjedt el hazánkban is. De igazán meleg hónapokból csak kevés van, így termesztésében nagyon sokat jelent egy fóliasátor. A fóliasátor már a termesztés kezdetén, palánta neveléskor is nagy segítség lehet, már fűtetlen formában is. A nap kora tavasztól nagyon felmelegíti a fólia sátrat, és jó benapozottságot is biztosít, ez ideális a paradicsom palánták fejlődéséhez. A kijuttatott vízmennyiség is jó hasznosul, hiszen a tavaszi szelek nem szárítják ki hamar a tavaszt.

Kertifólia kínálatunk:

A legkisebb kertekbe ajánljuk a kisebb méreteket:

Richel fóliasátor 6 m²

Richel fóliasátor 9 m²

A nagy kertekbe, kis gazdaságokba, önellátásra törekvőknek a nagyobb méreteinket ajánljuk:

Richel fóliasátor 20 m²

Richel fóliasátor 27 m²

Teljes méret választékunkat itt tekintheti meg

 

Árajánlatkérés
CAPTCHA
Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy Ön valóban ember és nem robot.